Bracki Browar Zamkowy jest spółką zależną od Grupy Żywiec. Sebastian Tolwiński, rzecznik prasowy Grupy Żywiec, poinformował, że połączenie spółek jest kontynuacją rozpoczętego w 2008 roku procesu konsolidacji i sukcesywnego upraszczania struktury organizacyjnej Grupy Kapitałowej Żywiec S.A.
- Planowany termin połączenia spółek to pierwsza połowa tego roku. Ostateczna decyzja zarządu w tej sprawie wymaga akceptacji Rady Nadzorczej Grupy Żywiec S.A - informuje Tolwiński.
Browar na wzgórzu zamkowym nad graniczną Olzą w Cieszynie założyła rodzina Habsburgów w 1846 r. Dziesięć lat później ta sama rodzina zdecydowała o powstaniu Browaru w Żywcu. Znaczną część browaru usytuowano pod ziemią. W podziemnych piwnicach browaru panuje temperatura od 3 do 6 stopni Celsjusza. Piwo "Brackie" leżakuje tam około 30-40 dni, "Żywiec Porter" 60, a nawet do 180 dni. Cieszyński browar jest jednym z nielicznych w Europie, w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach. Jest również jedynym z niewielu browarów na świecie stosujących metodę dekok-cyjnego zacierania słodu, dzięki czemu uzyskuje trwałą pianę w swoich piwach (warzył je do tej pory na licencji dla Grupy Żywiec). Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie i jego piwowarzy maja doświadczenie w warzeniu różnych piw, które zdobywały nagrody na imprezach birofilów.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?