Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Puszyste placki z gotowanych ziemniaków na obiad. Wypróbuj przepis na chrupiące kotlety z dodatkiem ziół i czosnku. Szybko znikną z talerza

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe placki z ugotowanych ziemniaków to prosty sposób ba przygotowanie sycącego obiadu.
Domowe placki z ugotowanych ziemniaków to prosty sposób ba przygotowanie sycącego obiadu. Getty Images/tycoon751/zdjęcie ilustracyjne
Placki z gotowanych ziemniaków to prawdziwy rarytas. Fenomenalnie smakują podane z sałatką, dodatek do sztuki mięsa lub do pieczonych warzyw z sosem jogurtowym. Takie placki sprawdzają się też w roli burgera do zjedzenia jako prowiant poza domem. Tradycyjna panierka nadaje kuszącej chrupkości. Zobacz przepis na puszyste placki z gotowanych ziemniaków.

W skrócie

Usmażone placki z ugotowanych ziemniaków można podawać w domowej bułce do hamburgerów. Świetnie smakują połączone z sałatką, z marynowaną czerwoną cebulą, plastrami pomidora, a także świeżego ogórka. Takie kotlety można także polać ulubionym sosem np.: czosnkowym. Polecamy panierować kotlety w bułce tartej lub japońskiej panierce panko, dzięki czemu uzyska się chrupiącą skórkę.

Placki z gotowanych ziemniaków – przepis na obiad

Liczba porcji: 15 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych wcześniej ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 30 g startego parmezanu lub innego twardego długo dojrzewającego sera,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Panierka:

  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić placki z ugotowanych ziemniaków?

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski lub garnka należy włożyć ugotowane i utłuczone ziemniaki, jajko, drobno starty czosnek, mąkę pszenną i tymianek, oregano i bazylię.
  2. Następnie należy doprawić składniki solą, pieprzem i startym parmezanem. Masę należy delikatnie wymieszać, aż do uzyskania kleistej masy.
  3. Z masy ziemniaczanej należy uformować okrągłe placki, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia.
  4. Kolejnym krokiem jest przygotowanie panierki. Należy w głębokiej misce wymieszać jajko z solą i pieprzem. W drugiej misce trzeba wysypać bułkę tartą.
  5. Placki z gotowanych ziemniaków należy zanurzyć w jajku, a następnie w bułce tartej i wykładać na papierze do pieczenia lub szerokim półmisku.
  6. Puszyste placki z gotowanych ziemniaków należy smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
  7. Gotowe placki z ugotowanych ziemniaków można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zioła do placków z gotowanych ziemniaków

Do masy ziemniaczanej można zastosować również ogólnodostępne zioła. Szczególnie polecamy sięgać po świeżą natkę pietruszki albo koperek. Znakomicie sprawdzi się także posiekany świeży szczypiorek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszyste placki z gotowanych ziemniaków na obiad. Wypróbuj przepis na chrupiące kotlety z dodatkiem ziół i czosnku. Szybko znikną z talerza - Strona Kuchni

Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto