Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Piankowy mus czekoladowy z 3 składników. Wyjątkowy przepis na puszysty deser bez jajek. Moja koleżanka oniemiała z zachwytu

Redakcja
Do zrobienia puszystego musu potrzeba jedynie płynu z puszki ciecierzycy, cukru i rozpuszczonej czekolady.
Do zrobienia puszystego musu potrzeba jedynie płynu z puszki ciecierzycy, cukru i rozpuszczonej czekolady. Getty Images/vaaseenaa/zdjęcie ilustracyjne
Najczęściej mus czekoladowy robię tego samego lub następnego dnia po zrobieniu hummusu. Wykorzystuję płyn pozostały po odcedzeniu ciecierzycy ze słoika lub z puszki. Aquafaba to składnik pozwalający zrobić puszysty mus czekoladowy bez dodatku jajek. Znajomi nie są w stanie uwierzyć z czego jest robiony. Wypróbuj przepis na delikatny mus czekoladowy z trzech składników.

W skrócie

Nie trzeba być weganinem, aby sięgać po ten prosty i szybki deser. Najbardziej go doceniam za to, że mogę w całości wykorzystać każdy składnik z puszki z ciecierzycą. Dzięki temu nic się wylewa, ani nie marnuje. Ciecierzyca jest rośliną strączkową, ale jej smak w ogóle nie jest wyczuwalny w gotowym musie czekoladowym. Natomiast zyskuje się identyczną konsystencję jak piana z białek. Wegański mus czekoladowy możesz także zrobić z czekoladą z kawałkami soli morskiej lub czekoladą deserową. Wybór należy do ciebie.

Mus czekoladowy – przepis z aquafaby

Liczba porcji: dla 3-4 osób (zależy to od pojemności salaterek).
Czas przygotowania: 20 minut + 2-3 godziny chłodzenia w lodówce
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 ml płynu z puszki lub słoika ciecierzycy,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 1/4 szklanki (około 50 g) cukru pudru.

Jak zrobić delikatny mus czekoladowy?

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę z puszki lub słoika odcedzam na sitku ustawionym nad pojemnikiem. Ważne, aby uzyskać aquafabę, czyli płyn z ciecierzycy.
  2. Następnie aquafabę wlewam do metalowej miski robota kuchennego i ubijam na wysokich obrotach przez 5 minut. Powinna powstać sztywna piana, wyglądająca niemal identycznie jak białka jajek na bazę.
  3. Następnie czekoladę topię nad kąpielą wodną do momentu, aż czekolada będzie gładka i miała jednolitą konsystencję.
  4. Do czekolady dodałam cukier i mieszam, aż się rozpuści.
  5. Potem powoli dolewam czekoladę do ubitej na sztywną pianę aquafaby.
  6. Jednocześnie delikatnie mieszam czekoladę przy pomocy szpatułki, aż składniki się połączą. Ubita aquafaba może nieznacznie opaść po połączeniu z czekoladą.
  7. Na koniec gotowy mus czekoladowy przekładam do pucharków i wstawiam do lodówki na maksimum 3 godziny, aby deser zgęstniał.

Deser z aquafaby z kakao

Domowy mus czekoladowy można zrobić również z dodatkiem gorzkiego kakao. Wystarczy do ubitej piany z płynu po ciecierzycy dodać 2 łyżeczki kakao i łyżkę miodu. Można także wzbogacić mus schłodzonym mlekiem kokosowym. Wystarczy 1 łyżka gęstej masy. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczek i schładzać przez około 2 godziny w lodówce.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Piankowy mus czekoladowy z 3 składników. Wyjątkowy przepis na puszysty deser bez jajek. Moja koleżanka oniemiała z zachwytu - Strona Kuchni

Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto