Kołacze wiślańskie do plebiscytu zgłosiła piekarnia Wiślanka z Wisły. Kołacz Wiślański wypiekany jest na naturalnych składnikach, obecny podczas regionalnych imprez, wesel, rozdawany w formie kołacza weselnego.
Co potrzebne jest do tego słodkiego specjału? Ciasto drożdżowe wypiekane według tradycyjnej receptury z dodatkiem tylko naturalnych składników. Do ciasta potrzeba: mąki, mleka, masła, jaj, drożdży. Farsz może być: z serem: mielony twaróg tłusty z dodatkami żółtek i masła z makiem: mak z dodatkiem bakalii; z jabłkiem: jabłka z dodatkiem masła, cynamonu i bakalii - na to kładzie się kruszonkę zrobioną na bazie masła. Po wyjęciu z pieca wszystko polewa się masłem. Przed podaniem posypuje cukrem pudrem.
Kołacz wiślański jest tradycyjną potrawą ze Śląska Cieszyńskiego, zaliczany do wypieków regionalnych. Z czasem poza farszem z sera, maku i jabłka, zaczęto wykorzystywać też inne owoce: truskawki, śliwki, rabarbar, borówki, wiśnie.
Na kołacz wiślański można codziennie oddać 5 głosów, głosując za pośrednictwem naszej strony internetowej.
Cały czas można także zgłaszać swoje propozycje tradycyjnych potraw.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?