18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Czas na święta, czas na cieszyńskie ciasteczka! A przepisów ponad sto

Katarzyna Koczwara
Cieszyńskie ciasteczka wyróżniają Ślask Cieszyński ma mapie kulinarnej Polski.
Cieszyńskie ciasteczka wyróżniają Ślask Cieszyński ma mapie kulinarnej Polski. Katarzyna Koczwara
Cieszyńskie ciasteczka. Tradycja pieczenia drobnych ciasteczek wyróżnia Śląsk Cieszyński na kulinarnej mapie Polski. Przepisów jest ponad sto.

Ule, orzeszki, rogaliki orzechowe, grzybki marcepanowe i wiele innych. Dokładnie ile jest rodzajów ciaszyńskich ciasteczek nie wiadomo, ale na pewno liczba przepisów przekroczyła już setkę. W wielu cieszyńskich domach właśnie trwają ostatnie prace nad ich przygotowaniem.

- Nie spotkałam się, by w innym regionie Polski piekło się 30 gatunków naraz. Na moim świątecznym stole znajduje się 30-35 rodzajów. Moja mamusia pochodziła z Przemyśla. Tam się piekło ciasta, makowce - wspomina Krystyna Folwarczny, współautorka książki "Cieszyńskie ciasteczka".

Jakie powinny być oryginalne cieszyńskie ciasteczka? Przede wszystkim wykonane na bazie naturalnych, najlepszych produktów. Bardzo ważne są dodatki: migdały, orzechy, suszone owoce. Nie bez znaczenia jest czas rozpoczęcia prac nad nimi.

- Zaczynam piec około 10 dni przed świętami. Staram się piec najpierw te ciasteczka, które mają najdłuższy okres przydatności, te na bazie masła w ostatnich dniach. Kończę pięć dni przed świętami. Potem przechowuję je w specjalnych pojemnikach. Codziennie choć po ciasteczku wyciągamy z mężem do kawy, bo kuszą i są w zasięgu ręki - wyznaje pani Krystyna.

Cieszynianka nie ukrywa, że pieczenie ciasteczek to także sposób na stopniowe wchodzenie w atmosferę świąt. - W kuchni pomaga mi mąż. On lubi manualne prace, przygotowywanie marcepanowych figurek, drobnych ciasteczek. To ożywia nasz dom. Mąż łuska orzechy, rozmawiamy o świętach, które minęły, które przed nami. Podczas pieczenia pachnie w mieszkaniu i na klatce schodowej - zauważa Krystyczna Folwarczny.

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto