W niedzielne popołudnie goście Wzgórza Zamkowego mogli się przekonać, jak bogate i inspirujące są tradycje Śląska Cieszyńskiego. Na kilkudziesięciu stoiskach zaprezentowano przykłady rękodzieła ludowego, hafty, wyroby z ceramiki, malarstwo na szkle, zabawki ludowe, wyroby kowalstwa artystycznego, biżuterię. Zwiedzający dowiedzieli się, co to takiego filigran cieszyński i jak robi się rogi pasterskie.
Karol Kufa z Mostów koło Jabłonkowa pokazał, w jaki sposób powstają kierpce i ozdobne góralskie pasy. - Tworzy się je ze skóry wołowej. Wykonanie jednego szerokiego pasa pasterskiego trwa około dwóch tygodni. Dziś to o wielka sztuka - mówił.
Z kolei Jan Zogata z Jaworzynki zaprezentował słynne jaworzyńskie kosze, które wyplatane są z trzech gatunków drewna. - Do ich produkcji potrzebny jest buk, łyko jesionu oraz gałązki i korzenie świerkowe. Zrobienie takiego kosza trwa około 10 godzin, ale najtrudniejsze jest znalezienie odpowiednich korzeni, bo nie wszystkie się do tego nadają - tłumaczył.
Goście Jarmarku mogli również popróbować regionalnej kuchni, placków z wyrzoskami, oscypków, pierników i oczywiście cieszyńskiego strudla.
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?