MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zobacz najlepsze pizzerie w Warszawie. Gdzie możesz zjeść pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane pizzerie w Warszawie
Polecane pizzerie w Warszawie rusak
Odkryj gdzie zjeść najlepszą pizzę w Warszawie. Jest to niewątpliwie ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Chyba każdy spróbował jej choć raz w życiu, a wielu zostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Warszawie. Przejdź do katalogu firm i odszukaj swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Warszawie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu potrzeba niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków polega na tym, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej zobaczymy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Warszawie. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

Jest to rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem z krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Warszawie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Warszawie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Początki pizzy. Skąd się wywodzi?

Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni podał jej nowość, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego dania ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza weszła dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Warszawie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto