Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zjazd food trucków w Cieszynie [ZDJĘCIA]

Jakub Marcjasz
Nad Olzą trwa Rynek Smaków, czyli zjazd food trucków. Na cieszyńskim rynku zaparkowało ponad dwadzieścia kulinarnych pojazdów. Impreza potrwa do niedzieli.

- Mocna ciąża spożywcza! - to komentarz jednej z uczestniczek imprezy, która miała już okazję spróbować jedzenia oferowanego przez food trucki, które zaparkowały na cieszyńskim rynku. Po m.in. takich miastach jak Warszawa, Łódź, Gdańsk, Wrocław czy Katowice impreza w ten weekend zawitała do miasta nad Olzą.

- Jesteśmy z Katowic, ale bardzo lubimy to miasto. Odwiedzamy go weekendowo i postanowiliśmy zrobić bliźniaczą imprezę jaką robimy na katowickim rynku - opowiada Joanna Pietrzyk, SK Food Truck, która jest współorganizatorem wydarzenia wspólnie z Urzędem Miasta w Cieszynie.

Na mieszkańców i gości czeka ponad dwadzieścia food trucków. - Staraliśmy się je dobrać tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Mamy przekrój food trucków z całej Polski - mówi współorganizatorka. Można więc spróbować m.in. burgerów, żeberek, steków, tostów, zapiekanek, pizzy, która wydawana jest z samochodu wyposażonego w piec do opalania drewnem, dania kuchni greckiej czy hiszpańskiej, gofry na słodko i słono, owoce w czekoladzie, czy wiosenne koktajle. Każdy znajdzie coś dla siebie. - Ludzie poszukują smaków, a takie zloty food trucków umożliwiają im spróbowanie im większej ilości potraw z wielu rożnych zakątków Polski i świata w jednym miejscu - zauważa Joanna Pietrzyk.

Obecnie food trucki przeżywają prawdziwy boom.

- Nasza działalność to typowe amerykańskie barbecue - mówi Jacek Woźniak z B.B Kings z Łodzi, na stanowisku których można spróbować m.in. burgerów, steków, czy żeberek. Wszystkie potrawy przyrządzane są na grillu z użyciem węgla drzewnego oraz drewna. - Odbiór jest rewelacyjny, tłumy ludzi - mówi, kiedy pytam o zainteresowanie.

Jednym z kluczy do sukcesu jest na pewno smak przygotowywanych potraw.

- Wszystko jest robione na miejscu ze świeżych składników, nie ma żadnych rzeczy odgrzewanych z mikrofali, a wszystko jest robione w piecu. To nie jest fast food, ale tzw. slow food - podkreślają Igor Chartanowicz oraz Matylda Pietrzyk z Katowic, z food trucka PoŻarcie, który oferuje zapiekanki.

Rynek Smaków w Cieszynie można odwiedzać w sobotę o godz. 12.00 do godz. 22.00 oraz w niedzielę od godz. 12.00 do godz. 20.00.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto