Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź, gdzie możesz zagłosować

Do wyborów pozostało

  • 01dzień
  • 13godz.
  • 50min.
Odwiedź serwis wyborczy 

Zjazd food trucków w Cieszynie [ZDJĘCIA]

Jakub Marcjasz
Nad Olzą trwa Rynek Smaków, czyli zjazd food trucków. Na cieszyńskim rynku zaparkowało ponad dwadzieścia kulinarnych pojazdów. Impreza potrwa do niedzieli.

- Mocna ciąża spożywcza! - to komentarz jednej z uczestniczek imprezy, która miała już okazję spróbować jedzenia oferowanego przez food trucki, które zaparkowały na cieszyńskim rynku. Po m.in. takich miastach jak Warszawa, Łódź, Gdańsk, Wrocław czy Katowice impreza w ten weekend zawitała do miasta nad Olzą.

- Jesteśmy z Katowic, ale bardzo lubimy to miasto. Odwiedzamy go weekendowo i postanowiliśmy zrobić bliźniaczą imprezę jaką robimy na katowickim rynku - opowiada Joanna Pietrzyk, SK Food Truck, która jest współorganizatorem wydarzenia wspólnie z Urzędem Miasta w Cieszynie.

Na mieszkańców i gości czeka ponad dwadzieścia food trucków. - Staraliśmy się je dobrać tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Mamy przekrój food trucków z całej Polski - mówi współorganizatorka. Można więc spróbować m.in. burgerów, żeberek, steków, tostów, zapiekanek, pizzy, która wydawana jest z samochodu wyposażonego w piec do opalania drewnem, dania kuchni greckiej czy hiszpańskiej, gofry na słodko i słono, owoce w czekoladzie, czy wiosenne koktajle. Każdy znajdzie coś dla siebie. - Ludzie poszukują smaków, a takie zloty food trucków umożliwiają im spróbowanie im większej ilości potraw z wielu rożnych zakątków Polski i świata w jednym miejscu - zauważa Joanna Pietrzyk.

Obecnie food trucki przeżywają prawdziwy boom.

- Nasza działalność to typowe amerykańskie barbecue - mówi Jacek Woźniak z B.B Kings z Łodzi, na stanowisku których można spróbować m.in. burgerów, steków, czy żeberek. Wszystkie potrawy przyrządzane są na grillu z użyciem węgla drzewnego oraz drewna. - Odbiór jest rewelacyjny, tłumy ludzi - mówi, kiedy pytam o zainteresowanie.

Jednym z kluczy do sukcesu jest na pewno smak przygotowywanych potraw.

- Wszystko jest robione na miejscu ze świeżych składników, nie ma żadnych rzeczy odgrzewanych z mikrofali, a wszystko jest robione w piecu. To nie jest fast food, ale tzw. slow food - podkreślają Igor Chartanowicz oraz Matylda Pietrzyk z Katowic, z food trucka PoŻarcie, który oferuje zapiekanki.

Rynek Smaków w Cieszynie można odwiedzać w sobotę o godz. 12.00 do godz. 22.00 oraz w niedzielę od godz. 12.00 do godz. 20.00.

Chemia w polskich warzywach i owocach

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3