18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zbójnicy opanowali Wisłę - kulinarne rozboje i podboje [ZDJĘCIA]

KAK
W Wiśle trwa V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.
W Wiśle trwa V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Katarzyna Koczwara
Profesjonalni kucharze walczyli o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, licznie zgromadzona publiczność miała okazję gotować z gwiazdami. Nie zabrakło zbójów, inscenizacji napadów i regionalnych pokazów. W Wiśle trwa V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.

Wcześniej można ich było spotkać w Skoczowie. Tym razem zbójnicką kuchnię w dniach 20 i 21 lipca prezentują w Wiśle. W głównym konkursie, gdzie tematem przewodnim była jagnięcina, w sobotę wzięło udział 9 profesjonalnych drużyn, między innymi z Poznania, Wrocławia, Bielska, Łańcuta. Pomyślano także o aktywizacji turystów. - W konkursie VIP gotowały różne gwiazdy kulinarne, między innymi Carlos Gonzalez Tejera z Dominikany, Jean Bos z Belgii, Wolfgang P. Menge z Niemiec. Towarzyszyły im osoby wybrane z publiczności. Integrujemy się kulinarnie, chcemy ludziom pokazać, jak gotować. Wszystko odbywa się z dużą dawką humoru - zapewnia Michał Chojna z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Jedną z atrakcji było zbiorowe gotowanie gulaszu zbójnickiego na gigantycznej patelni. W wioskach dziecięcych gotowali najmłodsi.

Na wiślańskim rynku powstała zbójnicka wioska, w której zadomowili się czescy, słowaccy i polscy harnasie. Nie obyło się bez napadów, pojedynków, zbójnickich konkursów i wystrzałów z armat. - Dopiero zaczynamy odtwarzać tradycje zbójnickie, ale idzie nam to coraz lepiej. Mamy coraz więcej zbójów, którzy chcą więcej zbójować, napadać i znać historii zbójowania. Największego zbója wszyscy kojarzą z Janosikiem, a my mamy swojego Ondraszka - zauważa Mazur Henryk.

Niedzielę zdominują słodkie smaki. - Panie z kół gospodyń wiejskich będąc piec ciasta tradycyjne. Wyznacznikiem będzie receptura i smak. One kultywują tradycje i przekazują je młodym, na pewno nikomu nie pozwolą wyjść głodnym z amfiteatru - przyznaje Michał Chojna.

Nie zabraknie muzyki, kulinarnych niespodzianek i konkursów dla licznej publiczności. - Bardzo sympatyczna impreza, fajna forma spędzania czasu. Zbóje najbardziej zaciekawiły dzieci, które mogły dowiedzieć się o zwyczajach, o armatach, teraz patrzą, jak rzeźbią. Dzieci nie można stąd oderwać - mówi ze śmiechem Maria Piotrowska z Katowic.

Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej odbył się po raz 5, pierwszy raz gościł w Wiśle. Organizatorzy podkreślają, że wyprzedzili modę na gotowanie i co roku obserwują rosnące zainteresowanie gotowaniem. - Więcej osób uczestniczy w zabawach, pyta o przepisy, przyprawy, chcą kosztować i się uczyć - zauważa Ewa Stanik z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zbójnicy opanowali Wisłę - kulinarne rozboje i podboje [ZDJĘCIA] - Cieszyn Nasze Miasto

Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto