Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Żeglarze płyną pod Marsylią po olimpijskie paszporty

Żeglarze płyną pod Marsylią po olimpijskie paszporty

To będzie wyjątkowy "Wieczór wspomnień o Marii Kozłowej", w 25. rocznicę jej śmierci

To będzie wyjątkowy "Wieczór wspomnień o Marii Kozłowej", w 25. rocznicę jej śmierci

Polecamy

Tanie loty na majówkę i Boże Ciało: kiedy ceny są niższe? Sprawdź zanim kupisz bilet

Tanie loty na majówkę i Boże Ciało: kiedy ceny są niższe? Sprawdź zanim kupisz bilet

Najlepsze restauracje w Polsce. Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów Michelin!

Najlepsze restauracje w Polsce. Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów Michelin!

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!