Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Złote Gody w Trzebini. Były medale od prezydenta RP i występ Mateusza Mijala

NOWE
Złote Gody w Trzebini. Były medale od prezydenta RP i występ Mateusza Mijala

Świąteczny weekend. Nabożeństwa, tradycyjne wydarzenia, spacery i wiosenna radość

Świąteczny weekend. Nabożeństwa, tradycyjne wydarzenia, spacery i wiosenna radość

Polecamy

Skoczów. Recydywista jednego dnia okradł seniorkę i nastolatkę

Skoczów. Recydywista jednego dnia okradł seniorkę i nastolatkę

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski

Chleb do żurku. Rarytas, który wzmacnia smak zupy. Jak upiec go w domu?

Chleb do żurku. Rarytas, który wzmacnia smak zupy. Jak upiec go w domu?