MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek...

Uważa! Masz te rzeczy w kuchni? Sprawdź LISTĘ! GIS ostrzega

Komunikat GIS

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach kału kur z fermy kur niosek i związane z tym ryzyko zakażenia jaj

Zagrożenie: Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach kału pobranych na fermie kur niosek o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym (WNI) 26111313, co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami. Szczegóły dotyczące produktów: Produkt – Jaja Oznaczenie na skorupce – 3PL 26111313 Numery partii/ data przydatności do spożycia: nr partii / data przydatności do spożycia: 30.09.2020 nr partii / data przydatności do spożycia: 01.10.2020 nr partii / data przydatności do spożycia: 02.10.2020 nr partii / data przydatności do spożycia: 03.10.2020 nr partii / data przydatności do spożycia: 04.10.2020 nr partii / data przydatności do spożycia: 05.10.2020 nr partii / data przydatności do spożycia: 06.10.2020 Producent – Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec, WNI 26111313 Dystrybutor: Zakład pakowania jaj - Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec WNI 26115902 Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli: Powiatowy Lekarz Weterynarii w Starachowicach wydał w dniu 10.09.2020r. decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z rynku jaj wyprodukowanych na fermie od dnia pobrania próbek urzędowych kału (02.09.2020r.). Zakazał również wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. Poinformował także właściwe terytorialnie Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne i przekazał listę odbiorców. Stado (WNI 26111313), u którego w badaniach kału wykryto Salmonella Entritidis w dniu 14.09.2020r. dostarczono do ubojni drobiu, z której mięso zostanie przekazane do zakładu przetwórstwa i poddane obróbce termicznej gwarantującej wyeliminowanie wszystkich serotypów Salmonella. Zakład Pakowania Jaj wprowadzający jaja do obrotu w dniu 15.09.2020 r. zamieści na stronie internetowej firmy informacje dla klientów dotyczącą partii wycofywanych jaj. Zakład dotarł do odbiorców, do których dostarczono jaja pochodzące od kur z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. Jaja wycofane z obrotu zostaną odebrane od kontrahentów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj. Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Zobacz kolejny slajd >>>>>>>

Zobacz również

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Z Widzewa mogą odejść Jordi Sanchez i Andrejs Ciganiks

Z Widzewa mogą odejść Jordi Sanchez i Andrejs Ciganiks

Polecamy

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Jak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo w internecie? Ważne porady na wakacje

Jak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo w internecie? Ważne porady na wakacje