Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ustroń: dramatyczne Kuchenne Rewolucje w Pizza Bella. Magda Gessler chciała zrezygnować.

Redakcja
W tak złej restauracji Magda Gessler dawno nie była. Pizzeria Bella w Ustroniu zdenerwowała ją brzydkim wystrojem, ulotką zamiast menu i koszmarnym jedzeniem, które nic nie miało wspólnego z prawdziwą włoską pizzą. Do tego okazało się, że właściciel lokalu ma ogromne długi. Restauratorka była bliska rezygnacji z Kuchennych rewolucji w tym miejscu.

Jak tu jest brzydko! - od tego stwierdzenia Magda Gessler zaczęła wizytę w lokalu o wdzięcznej nazwie Pizza Bella w Ustroniu (woj. śląskie).

Bardzo trudna rewolucja, pełna dramatów

Odcinek z ustrońską pizzerią w roli głównej TVN wyemitował 12 marca 2020. Był to 2. odcinek 21. serii "Kuchennych Rewolucji".

Ustroń: Kuchenne rewolucje w Oberży Dzik i Dąb [MENU]! Czy M...

Jeszcze przed emisją tego odcinka, Magda Gessler donosiła na Facebooku, że to była "bardzo trudna rewolucja, pełna dramatów i niestabilności. Dla mnie dość osobista".

Magda Gessler opisuje obrazowo: "Beznadziejna sytuacja finansowa, długi i windykatorzy, przybywam na ratunek. Oglądajcie. Takiego stresu dawno nie miałam. Extremalna sytuacja".

150 tysięcy złotych długu

Pizzerię Pizza Bella w Ustroniu prowadzi 33-letni Iwo, z wykształcenia fotograf, który praktycznie nie pracował w swoim zawodzie, imał się różnych prac. Był m.in. kierowcą w pizzerii. Gdy właściciel zaproponował mu przejęcie Pizzy Bella, Iwo zaciągnął kredyt - 70 tys. zł i kupił lokal. Nie miał wcześniej nic wspólnego z gotowaniem, nawet nie był we Włoszech.

Iwo prowadzi restaurację ponad 2 lata i nie radzi sobie z tym biznesem. Klientów jest jak na lekarstwo, za to długów coraz więcej każdego dnia. Zmaganiom świeżo upieczonego restauratora przyglądają się siostra Iwo, 31-letnia Patrycja i jej mąż 29-letni Kamil. Od początku byli sceptyczni wobec jego szalonego pomysłu. - To nie jest zły człowiek, tylko trochę się pogubił - mówi Patrycja o Iwo. Długi sięgnęły już 150 tysięcy złotych i do drzwi zaczynają pukać windykatorzy.

Zamiast komornika do Ustronia przybywa jednak Magda Gessler

Jak tu brzydko! Jakbym była w chińskiej knajpie z włoską ceratą - wypaliła na początek Magda Gessler. Później było już tylko gorzej. Podano jej dwie tragiczne pizze, z olbrzymią ilością sera. Okazało się, że pizza Prosciutto tylko się tak nazywa, bo prosciutto w jej składzie nie ma.

Iwo przyznał się, że nie wie, dlaczego powinien mieć w lokalu oliwę i z oliwek. Nigdy nie był we Wloszech.

Tyle sera na jednej pizzy - to jest skandal - Magda Gessler nie kryła oburzenia. - Najważniejsze w pizzy jest ciasto. A to ciasto jest gniotem, to czysta chemia, masakra.

Tymczasem Iwo nie traci rezonu. - Dziwię się, że pani Magdzie to nie smakowało - mówi. Magda Gessler wychodzi z lokalu, chyba ma dość właściciela. Zatrzymują ją siostra Iwo, Patrycja, z mężem Kamilem. - Proszę nam pozwolić ugotować coś dla pani - nie dają za wygraną.

Magda Gessler udaje się namówić na powrót do Pizza Bella. Ostatecznie przekonuje ją genialny kotlet schabowy, który serwuje jej na drugi dzień Kamil.

Tu śmierdzi starym jedzeniem!

- Otwórzcie okna, czuć tu smród myszy i starych kanap - Magda Gessler zrywa firany i zasłony. - Tu śmierdzi starym jedzeniem!

Proponuje, żeby rodzeństwo się dogadało między sobą, w jakiej konfiguracji chcą prowadzić restaurację. Patrycja i Kamil decydują się na przejęcie restauracji. Iwo sam proponuje, że będzie ich pracownikiem.

Okazuje się, że Iwo jest hazardzistą, uzależnionym od gry na automatach.

Magda Gessler proponuje przemianę pizzerii na Oberżę Dzik i Dąb. Wystrój ma się zmienić na jaśniejszy, z elementami nawiązującemu do dębu i dzikich zwierząt. Specjalnością zakładu ma być proste, polskie jedzenie - zupa purpurowa z czerwonych warzyw, podawana z musem z malin, sałatka z buraków i rzodkiewek i kotlet schabowy panierowany w prażonych orzechach.

Ustroń: dramatyczne Kuchenne Rewolucje w Pizza Bella. Magda ...

Ekipa restauracji rzuca się do pracy. Kolacja dla gości okazuje się sukcesem.

Genialne jedzenie - chwali Oberżę Dzik i Dąb Magda Gessler

Wizyta Magdy Gessler w oberży potwierdza udaną rewolucję. - Jesteś kreatorem, nie wyrobnikiem - komplementuje Kamila Magda Gessler, smakując jego dania. - Genialne jedzenie tu serwujecie. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego - dodaje na koniec,

Negatywnym bohaterem Kuchennych Rewolucji w Ustroniu okazuje się Iwo, który, jak się okazuje, zaraz po Rewolucjach dał nogi za pas, zostawiając siostrę z kłopotami, m.in. odciętym prądem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto