Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

Zobacz również

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

NOWE
Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Sukcesy reprezentantów Orła Namysłów i ZKS-u Gogolin w finale OOM

NOWE
Sukcesy reprezentantów Orła Namysłów i ZKS-u Gogolin w finale OOM

Polecamy

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

NOWE
Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Nie będzie lepszego dostępu do tabletki „dzień po”? NFZ narzuca zasady

Nie będzie lepszego dostępu do tabletki „dzień po”? NFZ narzuca zasady

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

NOWE
Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka