MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również...
fot. lenyvavsha/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Śmietana i mąka pszenna

Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również do żurku. Jednak mąka pszenna jest źródłem dużej ilości węglowodanów, które powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jego nagły spadek. Takie wahania poziomu cukru we krwi prowadzą do rozregulowania pracy trzustki i zaburzeń hormonalnych. Nadmiar węglowodanów w diecie może także być przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości. Należy pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna jest również składnikiem białego chleba i bułek, które stosuje się jako dodatek do żurku. To może prowadzić do nadmiaru węglowodanów i skutkować odczuwaniem senności po posiłku, a także zaburzeń trawiennych.

Śmietana dodawana do żurku zawiera z kolei duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększają one poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, a regularnie spożywane mogą prowadzić do miażdżycy oraz rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz również

Nocny pościg ulicami Wasilkowa. Policjanci zatrzymali 16-letniego kierowcę

NOWE
Nocny pościg ulicami Wasilkowa. Policjanci zatrzymali 16-letniego kierowcę

Niektórzy pracownicy już teraz dostają 100 proc. pensji na L4

Niektórzy pracownicy już teraz dostają 100 proc. pensji na L4

Polecamy

Nalewka lawendowa na stres i problemy z zasypianiem. Wypróbuj prosty przepis

Nalewka lawendowa na stres i problemy z zasypianiem. Wypróbuj prosty przepis

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg