Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święto Baraniny w Ustroniu: górale promują pasterstwo i jagnięcinę (zdjęcia)

Andrzej Drobik
Zbójnicy promują baraninę
Zbójnicy promują baraninę Andrzej Drobik
Po raz dwunasty w Ustroniu odbyło się Święto Baraniny i mistrzostwa w podawaniu baraniny. Górale pokazywali, jak strzyc owce i zachęcali do jedzenia tego nieco zapomnianego dzisiaj mięsa. Wszystko przy akompaniamencie góralskiej muzyki.

- Cieszymy się, że na polskie stoły wraca baranina i jagnięcina. Mam wrażenie, że to spora zasługa Ustronia i imprezy, którą organizujemy tu od 12 lat - mówił Jan Sztefek, organizator Święta Baraniny, szef Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Impreza zgromadziła kilkaset osób, które mogły posłuchać góralskiej muzyki, dowiedzieć się jak przygotować jagnięcinę, a nawet zobaczyć strzyżenie owcy i pozyskiwanie wełny. Wszystko to po to, żeby promować zapomniane dzisiaj nieco mięso, jakim jest baranina ale także jagnięcina.

- Kiedy zaczynaliśmy 12 lat temu, w Ustroniu nie można było zjeść jagnięciny. Dzisiaj podają ją przynajmniej w kilku lokalach, a to już duży sukces. Zresztą powoli jagnięcina wraca do łask - mówi Andrzej Wojcieszek, lekarz z Zabrza, zwany też Najpotężniejszym Zbójnikiem.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto