MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CIESZYŃSKI STRUDEL JABŁKOWY...
fot. arc

Słodkie przysmaki w woj. śląskim. Próbowaliście pierników żywieckich, kopy ornontowickiej czy bielskiej karramby? TOP 10

CIESZYŃSKI STRUDEL JABŁKOWY

Podobno był ulubionym deserem cesarza Franciszka Józefa. Na Śląsku Cieszyńskim wciąż jest wypiekany według tradycyjnych receptur. Nadziewany jabłkami, rzadziej serem lub makiem, strudel jest podawany na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną i lodami, a czasem posypywany jedynie pudrowym cukrem. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Zobacz również

Beach Pro Tour - półfinały w Starych Jabłonkach bez Polaków

Beach Pro Tour - półfinały w Starych Jabłonkach bez Polaków

Zła pogoda nie odstraszyła mieszkańców w drugim z Dni Koźmina Wielkopolskiego

Zła pogoda nie odstraszyła mieszkańców w drugim z Dni Koźmina Wielkopolskiego

Polecamy

Nie daj się nabrać, nawet jeśli to atrakcyjna inwestycja – oszuści działają

Nie daj się nabrać, nawet jeśli to atrakcyjna inwestycja – oszuści działają

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka