Skarby z cieszyńskiej trówły to niezwykły festiwal, który pokazuje cieszyńską historię i tradycję, przy okazji nie uciekając od nowych trendów, takich jak promowany przez organizatora, Zamek Cieszyn, dizajn. W Cieszynie przez cały weekend odbywały się warsztaty dla dzieci, koncerty i imprezy promujące zanikające już rzemiosła. Na cieszyńskim Wzgórzu Zamkowym można było zobaczyć i kupić tradycyjne wyroby z Polski, Czech i Słowacji.
Na zakończenie festiwalu odbył się także koncert ku pamięci Kaza Urbasia, muzyka, założyciela zespołu Torka, który zmarł na początku tego roku. -My wszyscy jesteśmy strażnikami pamięci, nie tylko tej dobrej, kiedy wspominamy smak babcinego strudla, ale też tej smutniejszej, kiedy brakuje nam ludzi, którzy odeszli. Upamiętnijmy Kaza Urbasia, tak jakby tego chciał, jego muzyką - mówiła Ewa Gołębiowska, dyrektor Zamku Cieszyn.
Nie zabrakło tradycyjnego już konkursu w pieczeniu strudli. W tym roku najsmaczniejszy strudel przygotowała Krystyna Golec z Dębowca przygotowała najsmaczniejszy strudel i to ona wygrała tegoroczny Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess. Drugie miejsce zdobyła Erika Pindrová z Trzyńca, a trzecie ex aequo: Beata i Adam Figula z Kończyc Małych oraz Jan Gajdacz z Trzyńca. Wyróżniono także Annę Kies z Mysłowic.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?