18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Regionalne Dni Rybactwa do niedzieli w Skoczowie

KAK
Podczas Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie odbywają się liczne pokazy kulinarne, posmakować można potraw z rybami w roli głównej
Podczas Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie odbywają się liczne pokazy kulinarne, posmakować można potraw z rybami w roli głównej Katarzyna Koczwara
W Skoczowie trwają XI Regionalne Dni Rybactwa. Odbywają się zabawy, gry, koncerty i pokazy kulinarne. Na finał, 22 września, po raz siódmy przygotowano Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia. Przede wszystkim jednak trwa degustacja ryb.

Regionalne Dni Rybactwa w Skoczowie mają już swoje stałe miejsce w kalendarzu miejscowych imprez. Kolejny raz Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” chce zachęcić mieszkańców regionu i turystów do większej częstotliwości spożywania ryb, w tym karpia. - Jest nieźle, coraz więcej osób je ryby. Coraz więcej ludzi przekonuje się do ryb. Krem z kwasem omega 3 kosztuje ok. 250 zł, karpie są tańsze, a mają bardzo dużo tego kwasu - przekonuje Krzysztof Szymura, prezes LGR „Żabi Kraj”.

Regionalne Dni Rybactwa rozpoczęły się 19 września w Pielgrzymowicach, dzień później w Zabrzu w Gołyszu odbyła się konferencja Polskiej Akademii Nauk. Ostatnie dni, 21-22, września to imprezy w Skoczowie.

Przybyłe na skoczowski rynek osoby chętnie kosztowały potraw nie tylko z karpiem w roli głównej. - Rybki mnie zainteresowały, przyszłam pojeść sobie. Jestem fanką ryb. Takie imprezy to fajna inicjatywa - przyznała Honorata Brzuskiewicz.

Codzienność hodowców ryb wciąż jednak nie jest kolorowa. Trwają akcje mające zachęcić Polaków do częstszego, niż raz w roku, jedzenia karpia. - Wydaje się, że Polacy w okolicy Wigilii przypominają sobie o karpiu. Reszta roku wygląda tak, że trzeba ludzi zachęcać do jedzenia karpia - zauważa Wacław Szczoczarz wiceprezes „Pana Karpia” Towarzystwa Promocji Ryb i od razu wymienia zalety karpia: - Jest to ryba z naszych stawów, ekologiczna, czyli hodowana w cyklach trzyletnich na potężnych powierzchniach, w stawach z bardzo czystą wodą. To ryba zawierająca bardzo dobry skład mięsa, dobrze przyswajalne białko, kwasy nienasycone. Karp to także polska tradycja. Jedząc nasze karpie, ratujemy nasze stawy. Bez hodowli karpi, te stawy popadną w ruinę, a cenna przyroda wokół nich zniknie.

W niedzielę, 22 września, w ostatni dzień XI Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie, na fanów ryb czeka kilka niespodzianek. Na stoisku „Pana Karpia” można otrzymać sympatyczne upominki. - Chcemy rozdawać gadżety, ale nie za darmo. Za odpowiedź na pytanie związane z karpiem. Chcemy zachęcić do rozmawiania o karpiu- wyjaśnia Wacław Szczoczarz.

Po raz siódmy, podczas Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie, odbędą się także Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia a także pokazy kulinarne. Wszystko dopełnią występy muzyczne. Zadbano także o atrakcje dla dzieci - konkurs plastyczny „Z karpiem na wesoło” Organizatorzy zapewniają, że od godz. 9.30 na skoczowskim rynku będzie się działo!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto