Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kompot ugotowany z sezonowych owoców to smak dzieciństwa i...
fot. Jacek Dylag by Unsplash

Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!

Domowy kompot

Kompot ugotowany z sezonowych owoców to smak dzieciństwa i wakacji u babci na wsi. Na szczęście można go odtworzyć w domowym zaciszu, jednak wykorzystując mniej cukru, niż miała to w zwyczaju nasza babcia. Na kompot świetnie nadają się polskie, sezonowe owoce: truskawki, maliny, śliwki, rabarbar, jabłka, kolorowe porzeczki, czereśnie i wiśnie, a także mieszanki tych owoców.

Do dużego garnka wystarczy wrzucić ok. kilogram świeżych lub mrożonych, zalać taką sama lub większą ilością wody i gotować przez 30-60 minut. Dodanie korzennych przypraw w symbolicznych ilościach podkręci smak domowego napoju. Sprawdzi się mielony cynamon, kardamon, imbir (także świeży) oraz goździki. Najlepiej dla zdrowia i sylwetki nie dosładzać kompotu zwykłym cukrem, a skorzystać ze zdrowszych dla niego alternatyw np. ksylitolu, stewii lub erytrytolu.

Zobacz również

Otwarcie Castoramy w Galerii Dekada w Grójcu. Dołączają nowe marki [ZDJĘCIA]

Otwarcie Castoramy w Galerii Dekada w Grójcu. Dołączają nowe marki [ZDJĘCIA]

Garbarnia Kraków idzie za ciosem

Garbarnia Kraków idzie za ciosem

Polecamy

Kokosanka z Gdańska z tytułem pingwina roku!

Kokosanka z Gdańska z tytułem pingwina roku!

Karambol na trasie S7. Na miejscu trwa akcja służb

Karambol na trasie S7. Na miejscu trwa akcja służb

Anna Hetman przed drugą turą wyborów pozwała Michała Urgoła. Sąd przyznał jej rację

Anna Hetman przed drugą turą wyborów pozwała Michała Urgoła. Sąd przyznał jej rację