Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pstrąg grillowany, wędzony, w zalewie... każdy jest dobry. I zdrowy

KLM
Ta ryba podbija Polskę, a w okresie majówki coraz częściej wypiera na grillu kiełbasę, czy karczek. W Jaworzu, koło Bielska-Białej w czwartkowe popołudnie rybacy i turyści bawili się podczas Święta Pstrąga Górskiego.

Święto Pstrąga Górskiego to okazja do zapoznawania się z ofertą gospodarstw rybackich zajmujących się hodowlą pstrąga. Ale nie tylko. W czwartek w Jaworzu można było dowiedzieć się wiele na temat walorów kalorycznych tej ryby, która w powiecie bielskim jest hodowana w Jaworzu Nałężu.

- Pstrą to ryba, która podbija Polskę - przekonuje Zdzisław Bylok, wójt Jaworza, który prowadzi gospodarstwo hodowlane pstrąga tęczowego. - . Jeszcze 10 lat temu produkcja w Polsce wahała się w granicach 8 tys. ton. Dziś to już 16-17 tysięcy ton pstrąga - przyznaje.

Powody takiej popularności są proste - pstrąg to ryba, która do życia potrzebuje czystej wody, a żyjąc w takich warunkach, gwarantuje konsumentom zdrowe mięso, bogate w przyswajalne białko.

- Gdy zaczęły powstawać hipermarkety baliśmy się, że te piękne stoiska rybne zabiorą nam klientów. Ale nie zabrały i nie zabiorą. My jesteś my alternatywą ryby zdrowej i świeżej - mówi Bylok.

Podczas Święta Pstrąga Górski wokół amfiteatru Jaworzu przedstawiciele Lokalnych Grup Rybacki m.in. Bielskiej Krainy, Żabiego Kraju i Dolnośląskiej Krainy Karpia informowali o swoich działaniach, a właściciele gospodarstw hodujących pstrągi zachwalali ich walory i sprzedawali grillowane, wędzone zalewane ryby.
Aby je kupić, zwłaszcza te grillowane, trzeba było odstać sporo czasu w kolejce. Niektórzy czekali blisko godzinę. Ale być w Jaworzu na święcie pstrąga i nie spróbować tej ryby? Takiej okazji nie można było przepuść.

Obok amfiteatru, na którym trwały występy grup dziecięcych i młodzieżowych swoje stoisko rozłożył znany na Śląsku kucharz Remigiusz Rączka. Podczas imprezy opowiadał, w jaki sposób można przyrządzić dobrego pstrąga i inne dania z ryb.
- Z rybami można fajnie pokombinować, bardzo dobrze smakuje makrela z grilla, pstrąg z grilla i łosoś. Można je zrobić na bazie ziół. Możliwości jest wiele. A ryba jest zdrowsza, niż kiełbasa. Ludzie wprawdzie przyzwyczaili się do grillowanej kiełbas ale powoli odchodzą od niej. Eksperymentujemy, jeśli chodzi o grille - przekonywał Remigiusz Rączka.
Zapytany o najłatwiejszy przepis na rybę z grilla zaznaczył, że pstrąga można łatwo przypalić, łosoś jest tłusty i dobrze się go grilluje, ale jeśli ktoś robi to za krótko, w środku mięso może być lekko surowe. Jak zatem najlepiej? Wziąć pstrąga, posolić, pokropić cytryną i grillować bacznie pilnując, by nie spalić. A gdy pstrąg jest gotowy, wtedy można położyć na mięsie troszkę masła. I wcinać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto