Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na domowy chleb i bułki - według przepisu Ewy Wachowicz, Magdy Gessler i Anny Lewandowskiej

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Pyszne przepisy na domowy chleb i bułki
Pyszne przepisy na domowy chleb i bułki Obraz Przemysław Trojan z Pixabay
Oto proste i pyszne przepisy na domowy chleb i bułki. Pachnący bochenek chleba możecie upiec w swoim domu. To wcale nie jest takie skomplikowane. Przygotowaliśmy kilka przepisów na różne chleby. I tak można upiec chleb owsiany lub chleb pełnoziarnisty według przepisu Ewy Wachowicz, albo domowy chleb Magdy Gessler. Sprawdziliśmy też, jak zrobić chleb bananowy i bezglutenowy chleb warzywny według przepisu Anny Lewandowskiej. Na koniec przedstawiamy sprawdzony przepis na szybkie bułki.

Jak w domu upiec chleb? To nie jest takie trudne. Przedstawiamy kilka przepisów na domowy chleb i bułki. Oto przepisy na chleb według Ewy Wachowicz, Magdy Gessler i Anny Lewandowskiej. Na koniec prezentujemy też szybki i prosty przepis na bułki z czterech składników.

Chleb owsiany według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki

  • 1 l - ciepłej wody
  • 50 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżeczki - soli
  • 8 łyżek - płatków owsianych górskich
  • 1 kg - mąki pszennej
  • 1 garść - łuskanego słonecznika
  • 1 garść - siemienia lnianego
  • odrobina mleka
  • do dekoracji: łuskany słonecznik

Przygotowanie
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Chleb pełnoziarnisty według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki

  • ½ kg - mąki z pełnego przemiału
  • 4 łyżki - ziaren słonecznika
  • 4 łyżki - siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki - otrębów owsianych
  • 4 łyżki - siemienia lnianego
  • 50 g - drożdży
  • ½ l - wody
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 1 łyżeczka - soli
  • mleko do zwilżenia
  • czarnuszka do dekoracji

Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier. Zalać ciepłą wodą (100 ml), wymieszać i odstawić. Do miksera wsypać mąkę. Dodać ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlać ciepłą wodę (400 ml) oraz rozpuszczone drożdże. Posolić. Dokładnie wymieszać.

Przełożyć do prostokątnej formy (np. keksówki, 30 cm x 12 cm), natłuszczonej masłem lub smalcem gęsim i wysypanej mąką razową. Wierzch wyrównać i zwilżyć mlekiem. Posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Po 20-30 minutach podnieść temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę.

Domowy chleb Magdy Gessler

Składniki
150 ml zakwasu żytniego
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki razowej
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczkę suszonych drożdży
1 łyżeczkę soli
3 łyżek pestek słonecznika
2 łyżki oliwy + oliwę do smarowania

Przygotowanie
W misce łączymy ze sobą zakwas, drożdże i ciepłą wodę. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz mąkę pszenną i razową. To wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, a na koniec dodajemy pestki słonecznika. Następnie bierzemy kolejną miskę, którą smarujemy oliwą. Przekładamy do niej zgniecione ciasto i przykrywamy je natłuszczoną wcześniej folią spożywczą. Takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Czas to ok. 2 godziny.

Gdy ciasto nam urośnie, to nadajemy mu kształt bochenka, który umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasz bochenek smarujemy oliwą i lekko obsypujemy mąką. Znowu czekamy, aż nam ciasto wyrośnie. Tym razem odstawiamy je na ok. 1 godzinę.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni i wstawiamy do niego wyrośnięty bochenek. Całość pieczemy przez ok. 40 minut. I gotowe!

Nie przegap

Chleb bananowy według przepisu Anny Lewandowskiej

To zdrowy chleb domowej roboty z dodatkiem bananów.

Składniki

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 4 banany
  • 4 jajka
  • 150 g mąki owsianej
  • 150 g mąki gryczanej lub jaglanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
  • 2 garści rodzynek
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 100 g oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Banany, jajka, cukier i olej zblendować. Dodać suche składniki, na koniec mleko roślinne i wszystko wymieszałam. Ciasto przełożyćdo prostokątnej blaszki o długości około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piec w 180 stopniach przez około 50 minut i pozostawić go w piekarniku do wystudzenia.

Zobacz koniecznie

Bezglutenowy chleb warzywny według Anny Lewandowskiej

Składniki (na 16 porcji)

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki babki płesznik lub błonnika witalnego
  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka dyni lub batatów
  • 4 jajka
  • 1/4 filiżanki oleju kokosowego
  • 1 łyżka suszonej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej, morskiej lub jodowanej
  • do posypania: dowolne nasiona

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Połączyć w misce suche składniki. Warzywa dokładnie umyć i zetrzeć na tarce: cukinię ze skórką – na średnich oczkach, obraną marchew i obraną dynię. Do osobnej miski dodać jajka, olej kokosowy, starte warzywa i wszystko wymieszać. Połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do prostokątnej foremki (ok. 25×10 cm). Piec około 60–70 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, a chleb zostawić w środku do wystygnięcia.

Prosty przepis na szybkie bułki z 4 składników

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła (ciepłego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie
W misce lub garnku łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy je rękami na gładkie ciasto. Następnie trzeba odrywać ciasto po kawałku i formułować średniej wielkości kulki. Nasze bułki układamy na blaszce - nie za blisko siebie - i je lekko spłaszczamy (wystarczy przygnieść je lekko ręką). Tak przygotowane bułki smarujemy na koniec mlekiem i możemy posypać ulubioną posypką - czarnuszką czy sezamem. W nagrzanym do 200 stopni piekarniku bułki pieczemy ok. 15-20 minut.

Do smaku możemy dodać też różne składniki. Wtedy po wyrobieniu ciasta dodajemy np. sól, czosnek, ser żółty lub oregano lub inne przyprawy, na jakie mamy ochotę.

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto