Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przeciwdziałanie zatruciom

(acz)
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny rozpoczął akcję informacyjną związaną z profilaktyką zatruć pokarmowych, która potrwa aż do jesieni. - Działania informacyjno-edukacyjne mają na celu kształtowanie bezpiecznych ...

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny rozpoczął akcję informacyjną związaną z profilaktyką zatruć pokarmowych, która potrwa aż do jesieni.

- Działania informacyjno-edukacyjne mają na celu kształtowanie bezpiecznych zachowań pod względem higienicznym, a zwłaszcza przestrzegania zasad higieny żywienia, żywności i sposobu jej przygotowania - informuje Teresa Wałga, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, specjalista w zakresie higieny.

W bieżącym roku w województwie śląskim oraz w powiecie cieszyńskim wzrosła liczba zatruć pokarmowych. Ich najczęstszą przyczyną było zakażenie pałeczką z grupy salmonella. Największą liczbę zatruć odnotowuje się od maja do września, czyli w okresie wysokich temperatur, sprzyjających szybkiemu rozwojowi bakterii.

W czasie upałów znacznie skraca się okres, po którym przygotowane posiłki nie nadają się do spożycia. Dotyczy to zwłaszcza żywności, w której znajdują się surowe jaja, mięso, nabiał oraz ich przetwory.

Zatrucia pałeczkami salmonelli są groźne dla wszystkich bez względu na wiek, odporność organizmu czy kondycję fizyczną.

Szczególnie jednak niebezpieczne są dla niemowląt, dzieci do trzeciego roku życia, ludzi osłabionych chorobą oraz osób starszych.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto