Przeciwdziałanie zatruciom

(acz)
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny rozpoczął akcję informacyjną związaną z profilaktyką zatruć pokarmowych, która potrwa aż do jesieni. - Działania informacyjno-edukacyjne mają na celu kształtowanie bezpiecznych ...

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny rozpoczął akcję informacyjną związaną z profilaktyką zatruć pokarmowych, która potrwa aż do jesieni.

- Działania informacyjno-edukacyjne mają na celu kształtowanie bezpiecznych zachowań pod względem higienicznym, a zwłaszcza przestrzegania zasad higieny żywienia, żywności i sposobu jej przygotowania - informuje Teresa Wałga, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, specjalista w zakresie higieny.

W bieżącym roku w województwie śląskim oraz w powiecie cieszyńskim wzrosła liczba zatruć pokarmowych. Ich najczęstszą przyczyną było zakażenie pałeczką z grupy salmonella. Największą liczbę zatruć odnotowuje się od maja do września, czyli w okresie wysokich temperatur, sprzyjających szybkiemu rozwojowi bakterii.

W czasie upałów znacznie skraca się okres, po którym przygotowane posiłki nie nadają się do spożycia. Dotyczy to zwłaszcza żywności, w której znajdują się surowe jaja, mięso, nabiał oraz ich przetwory.

Zatrucia pałeczkami salmonelli są groźne dla wszystkich bez względu na wiek, odporność organizmu czy kondycję fizyczną.

Szczególnie jednak niebezpieczne są dla niemowląt, dzieci do trzeciego roku życia, ludzi osłabionych chorobą oraz osób starszych.

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie