Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Wiele "chwastów" i pospolitych dzikich roślin jest jadalnych i smacznych. Można nimi urozmaicić różne dania. Zobacz, co i jak wykorzystać. Przejdź do kolejnych przepisów - użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE.
Wiele "chwastów" i pospolitych dzikich roślin jest jadalnych i smacznych. Można nimi urozmaicić różne dania. Zobacz, co i jak wykorzystać. Przejdź do kolejnych przepisów - użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE. dulezidar/GettyImages
Znudziła Wam się zwykła sałata i kupne warzywa? Proponujemy potrawy z wiosennych dzikich roślin. Sprawdźcie, jakie kulinarne cuda można przyrządzić z „chwastów”. Znajdziecie tu m.in. pomysł na sałatkę z liści i kwiatów dzikich roślin, ale także przepis na zupę z pokrzyw, omlet z podagrycznikiem, aromatyczne kaszotto z kurdybankiem i inne inspiracje kulinarne, które łatwo wykorzystać we własnej kuchni.

Spis treści

Wiosna to doskonały czas, żeby rozszerzyć nasz jadłospis o dzikie rośliny, które najczęściej uważamy za chwasty. Tymczasem wiele z nich zaskakuje znakomitym smakiem, są też bogate w minerały i witaminy. Zatem pieląc grządki, zastanówmy się nad tym, co wyrywamy i czy przypadkiem nie zbieramy właśnie roślin na smaczną sałatkę, albo wykwinty omlet.

Zobacz w galerii potrawy z dzikich roślin oraz przepisy, jak je wykonać

Potrawy z dzikich roślin

Oczywiście nie wszystkie „chwasty” są jadalne, ale jest ich całkiem sporo. I wiele z nich znamy przynajmniej z widzenia. Jeśli zaczynamy przygodę z roślinami, idźmy je zbierać z kimś, kto się na nich zna. W internecie działa też sporo grup, gdzie można zasięgnąć rady i poprosić o identyfikację. Są także aplikacje, pomagające w rozpoznawaniu roślin. Nigdy nie jedzmy roślin, których nie znamy! Poza jadalnymi, są również rośliny trujące!

Rośliny zbierajmy z ogrodu lub miejsc, które nie są zanieczyszczone (leżą z dala od dróg, nie są popularnym miejscem psich spacerów itp.). Zebraną „zieleninę” zawsze warto umyć. Jeśli zrywamy je we własnym ogrodzie najczęściej nie stanowi to problemu, ale jeśli wyprawimy się do lasu lub na łąkę, zwróćmy uwagę na otoczenie (np. sąsiedztwo ruchliwych dróg).

Nasze surowce pochodziły z gospodarstwa agroturystycznego Latosowo, prowadzącego uprawy zgodnie z zasadami ekologii. A potrawy zostały przygotowane pod doświadczonym okiem gościnnych gospodarzy i znawców „dzikiej kuchni” (jak również tradycyjnej). Z dzikich roślin można skomponować całą ucztę, można też oczywiście wykorzystać pojedyncze dania.

Zobacz także:

O czym pamiętać, jedząc dzikie rośliny

Wszystkie opisane wyżej potrawy są łatwe do wykonania, a ich składniki – dosłownie w zasięgu ręki. Jeśli jednak pierwszy raz sięgamy po dzikie rośliny, zacznijmy od umiarkowanych ilości. Bo choć wszystkie te chwasty są zdrowe (wiele z nich to zioła), to alergie i nietolerancje pokarmowe zdarzają się niestety na wszystko.

Osoby chorujące na nerki i choroby układu moczowego nie powinny np. nadużywać szczawiku zajęczego (podobnie jak szczawiu). Przyrządzając herbatkę z fiołków wonnych poprzestańmy też na niewielkiej garści liści i kwiatów. Picie dużych ilości bardzo mocnego naparu, szczególnie z suszonych fiołków może mieć nieprzyjemne skutki uboczne. Ale mówimy tu o sporych dawkach. Jak wiadomo – w nadmiarze wszystko szkodzi. Sałatka i herbata jest naprawdę doskonała i zdrowa.

Sprawdź:

Zobacz przepisy na potrawy z „chwastów”

Wystarczy raz spróbować smakołyków z „chwastów”, żeby w nich zasmakować. Tym bardziej, że przedstawione wyżej przepisy to tylko mała część tego, co można z nich przyrządzić. Warto popróbować samemu!

Zobacz w galerii potrawy z dzikich roślin oraz przepisy, jak je wykonać

To przyda Ci się w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko - RegioDom.pl

Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto