Liczba grzybiarzy może zaskoczyć. Ze względu na bardzo duży wysyp grzybów, szczególnie weekendami niektóre lasy są wręcz pełne. Nic w tym dziwnego - grzyby nie tylko są pyszne ale zawierają również wiele składników odżywczych.
Ale każdy, kto wybiera się na grzybobranie, powinien poznać tych 10 podstawowych zasad! Dzięki nim unikniemy zatrucia i nieprzyjemnych sytuacji.
Zobaczcie sami - poradnik w galerii zdjeciowej!
Dlaczego na prawdę warto zbierać grzyby?
Cóż... Jeszcze nie tak dawno temu mówiono, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych, tylko walory smakowe… Bzdura! Oczywiście nie da się ukryć, że dobrze przyrządzone grzyby są przepyszne, jednak są one również źródłem witamin, takich jak:
- A,
- B1,
- B2,
- D,
- PP,
- C.
To jednak nie wszystko! Zawierają one również dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu, oraz mikroelementy – miedź, cynk, jod, mangan. Poza tym samo wybranie się na grzybobranie jest zdrowym samym w sobie: przebywanie na świeżym powietrzu, ruch, cenne, odżywcze zbiory z lasu.
Zebrane grzyby mogą być dodatkiem do zup, sosów, czy dań obiadowych - tak jak lubimy najbardziej. Można je suszyć i mrozić, by móc z nich korzystać poza sezonem.
Jak dobrze przygotować się na grzybobranie? Przeczytaj 10 zasad śląskiego grzybiarza.
Lady Pank: rocznica debiutanckiej płyty
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?