Medale w siłowaniu na rękę

(two)
Łukasz Biegun wywalczył w stolicy brąz.
Łukasz Biegun wywalczył w stolicy brąz.
Trzy medale przywieźli z pierwszych Otwartych Mistrzostw Warszawy w siłowaniu na rękę zawodnicy cieszyńskiego Klubu Olymp. Piotr Kajstura wygrał w kategorii wagowej do 70 kg, Marcin Biegun był drugi (86 kg), a jego brat ...

Trzy medale przywieźli z pierwszych Otwartych Mistrzostw Warszawy w siłowaniu na rękę zawodnicy cieszyńskiego Klubu Olymp. Piotr Kajstura wygrał w kategorii wagowej do 70 kg, Marcin Biegun był drugi (86 kg), a jego brat Łukasz trzeci (78 kg). Cała trójka należy do kadry Polski.

Siłowanie na rękę, inaczej amwrestling, jest młodą dyscypliną. Powstała kilka lat temu na Pomorzu. Obecnie w kraju siłowanie uprawia około 500 zawodników zrzeszonych w 14 klubach. Jednym z nich jest cieszyński Olymp. Jego sportowców już na pierwszych mistrzostwach Polski w 2001 roku zdobyli dwa medale - Piotr Kajstura był drugi w kategorii wagowej do 70 kg, a Marcin Biegun trzeci (90 kg). Rok później Biegun wywalczył już dwa złote medale na 2. Międzynarodowym Turnieju Złoty Lew w Lęborku oraz brąz na mistrzostwach Polski.

Podczas trzecich mistrzostw cieszyniacy zdobyli aż trzy krążki. W kategorii do 70 kg Kajstura zdobył mistrza, debiutujący Łukasz Biegun wywalczył brąz w kategorii 78 kg, natomiast jego starszy brat Marcin - srebro w kategorii do 86 kg. - W czerwcu Biegunowie i Kajstura zostali powołani do kadry narodowej na lipcowe mistrzostwa Europy w Niemczech, ale ze względów finansowych nie mogli w nich wystartować - mówi Jan Skotnicki z Klubu Olymp.

W turniejach w siłowaniu na rękę walczy się do dwóch przegranych pojedynków. Splot rąk musi się znajdować na środku stołu. Najczęściej wygrywa ten, kto uderzy ręką przeciwnika o poduszkę. Podczas walki nie wolno klękać ani ustawiać się bokiem. Grozi za to dyskwalifikacja. Złe ustawienie może również doprowadzić do groźnej kontuzji. W siłowaniu najczęściej dochodzi do poważnych złamań ramienia.

Walki trwają bardzo krótko. Często więcej czasu zajmuje przygotowanie i ustawienie zawodnika przy stole, niż sam pojedynek.

Tokio Raport - rozmowa z Lucyną Kornobys

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie