Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler ma restaurację Polka w Aries Hotel & Spa w Wiśle. To trzeci taki lokal restauratorki w Polsce MENU I CENY POTRAW

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
Magda Gessler firmuje swoim nazwiskiem restaurację Polka w Wiśle, w nowym hotelu Aries Hotel&Spa. Restauracja Polka to trzeci lokal o tej nazwie w Polsce, po Warszawie i Łodzi. W wiślańskiej Polce można zjeść dania kuchni polskiej i regionalnej, w tym żur śląski, pstrąga czy pierogi z kaczką. SPRAWDŹ MENU I CENNIK RESTAURACJI POLKA. ZOBACZ WNĘTRZE RESTAURACJI.

Aries Hotel & Spa Wisła powstał w dawnym Domu Turysty - legendarnym schronisku PTTK „Nad Zaporą” w Wiśle Czarnem. To nowy, 4-gwiazdkowy hotel ze spa, drugi po Zakopanem o tej nazwie.

Zobacz wnętrze restauracji i hotelu

Jedna noc w pokoju 2-osobowym kosztuje od 495 do 720 zł (22/23.02), w zależności od standardu pokoju. W hotelu znajduje się spora część spa (z basenem, saunami), są tu też dwie bawialnie dla dzieci i trzy sale konferencyjne. Hotel ma 89 pokoi (w tym 14 apartamentów), 190 miejsc noclegowych

Restauracja Polka Magdy Gessler serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej

W hotelu działa restauracja Polka. Nazwa nie jest przypadkowa, tak samo nazywają się restauracje Magdy Gessler, znanej restauratorki, prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" w Warszawie i w Łodzi. Choć hotel jeszcze oficjalnie się nie chwali taką kolaboracją, to w menu lokalu już widnieje nazwisko Magdy Gessler. Zresztą samo logo wiślańskiej Polki jest podobne do tej łódzkiej.

Restauracja jest dostępna nie tylko dla gości hotelowych, również zwykli turyści mogą tam zjeść obiad czy kolację.

Restauracja Polska to, wg twórców, miejsce, w którym prym wiodą obfitość i różnorodność polskiej tradycji kulinarnej. Tu wspólne zasiadanie przy pięknie zastawionym stole zmienia się w prawdziwą celebrację najlepszych smaków.

Szefem kuchni Polki jest Paweł Kaczmarek.

Restauracja Polka ma 60 miejsc oraz taras nad potokiem na 40 miejsc.

Wśród dań regionalnych są żur śląski, pstrąg czy pierogi z kaczką

Restauracja specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej, ale jak to w przypadku hotelowych bywa, można tu zjeść również dania tzw. kuchni międzynarodowej. W menu znajdziemy tez dania wegetariańskie i wegańskie, bezglutenowe i regionalne (odpowiednio oznaczone).

Wśród dań regionalnych w restauracji Polka znaleźliśmy np. żur śląski. Nie "żurek", ale jednak skład tej zupy budzi zdziwienie, bo tradycyjny żur śląski na pewno nie występuje w wersji z rydzami. Inne dania regionalne, jakie zjemy w wiślańskiej Polce to m.in. pstrąg (ale serwowany z batatami, sałatką z kopru włoskiego i kalarepy i jogurtem z chilli), krem z kiszonej kapusty czy pierogi z kaczką (z wędzoną słoniną i kwaśną śmietaną).

RESTAURACJA POLKA MAGDA GESSLER ARIES HOTEL&SPA WISŁA:

Zakąski zimne:

  • Talerz regionalnych serów i wędlin - 41 zł
  • Tatar wołowy - 39 zł
  • Śledź z burakiem - 24 zł

Przystawki gorące:

  • Żołądki gęsie - 29 zł
  • Podpłomyk z wołowiną - 33 zł
  • Tarta Zero Waste - 27 zł
  • Krewetki w winie - 32 zł

Zupy:

  • Krem z kiszonej kapusty - 17 zł
  • Żur śląski (biała kiełbasa, kremowe żółtko, rydze, ziemniaki) - 18 zł

Sałaty:

  • Sałata z kaszą i twarogiem - 32 zł
  • Sałata z kurczakiem - 34 zł

Dania gorące:

  • Stek z polędwicy wołowej - 69 zł
  • Stek z antrykotu - 78 zł
  • Comber jagnięcy - 83 zł
  • Pierś z kurczaka - 39 zł
  • Pstrąg - 43 zł
  • Sandacz z patelni - 49 zł
  • Boczek z dzika - 46 zł
  • Kaszotto z borowikami - 32 zł
  • Schab z kością - 40 zł
  • Tagiatelle z indyka - 36 zł
  • Pierogi z kaczką - 29 zł

Desery:

  • Pączki dyniowe - 21 zł
  • Mus pistacjowy - 23 zł
  • Ptyś z kruszonką - 22 zł
  • Krem czekoladowy - 23 zł

Menu dla dzieci:

  • Rosół z makaronem - 10 zł
  • Krem z pomidorów - 10 zł
  • Pulpety z królika - 19 zł
  • Ryba w panierce - 18 zł
  • Makaron z kurczakiem - 18 zł
  • Pierogi z serem - 16 zł

W Wiśle od kilku lat działa restauracja kojarzona z Magdą Gessler. To Malinówka w dzielnicy Malinka, która przeszła zakończone wielkim sukcesem kuchenne rewolucje.
Przypomnijmy, że restauracja firmowana przez Magdę Gessler w Katowicach - Kryształowa - otwierana z wielkim hukiem w listopadzie 2014 r., dość szybko zakończyła swoją działalność.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto