4/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem...
fot. ponce_photography/pixabay.com

Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą starego typu

Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem szkodliwych, najczęściej hormonopodobnych związków z tworzyw sztucznych, jeśli będą traktowane w nieodpowiedni sposób. Warto wybierać patelnie z powłoką ceramiczną, ponieważ nieprzywierające materiały starego typu zawierają związki perfluorowane takie jak PFOA. Są lotne i parują zwłaszcza wtedy, gdy podgrzewa się je bez tłuszczu. Wdychane wywołują objawy podobne do grypy, m.in. bóle głowy i mięśni. Przechodzą też do żywności. Warto wiedzieć, że szkodliwą powłokę ma wiele innych sprzętów tzw. małego AGD, m.in. opiekacze do kanapek typu sandwicz czy wypiekacze do chleba. Zamiast patelni ceramicznych można stosować też te z wysokogatunkowej stali i żeliwa.

Zobacz również

Zarobki w McDonald’s, KFC, Burger King, Pizza Hut i innych sieciówkach

Zarobki w McDonald’s, KFC, Burger King, Pizza Hut i innych sieciówkach

Patrz w górę, Zeppelin leci! Poznaj trasy i godziny

Patrz w górę, Zeppelin leci! Poznaj trasy i godziny

Polecamy

Ile kroków dziennie trzeba zrobić, żeby mieć zdrowe serce? Nie aż tak wiele

Ile kroków dziennie trzeba zrobić, żeby mieć zdrowe serce? Nie aż tak wiele

Siemię lniane do picia – jak działa na organizm glutek lniany?

Siemię lniane do picia – jak działa na organizm glutek lniany?

Złoto i brąz jak złoto. Śliwińska i Jeromin ostatnimi medalistkami

Złoto i brąz jak złoto. Śliwińska i Jeromin ostatnimi medalistkami

Dodaj ogłoszenie