Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem...
fot. ponce_photography/pixabay.com

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą starego typu

Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem szkodliwych, najczęściej hormonopodobnych związków z tworzyw sztucznych, jeśli będą traktowane w nieodpowiedni sposób. Warto wybierać patelnie z powłoką ceramiczną, ponieważ nieprzywierające materiały starego typu zawierają związki perfluorowane takie jak PFOA. Są lotne i parują zwłaszcza wtedy, gdy podgrzewa się je bez tłuszczu. Wdychane wywołują objawy podobne do grypy, m.in. bóle głowy i mięśni. Przechodzą też do żywności. Warto wiedzieć, że szkodliwą powłokę ma wiele innych sprzętów tzw. małego AGD, m.in. opiekacze do kanapek typu sandwicz czy wypiekacze do chleba. Zamiast patelni ceramicznych można stosować też te z wysokogatunkowej stali i żeliwa.

Zobacz również

Działacze związku kajakowego i PKOl oburzeni dziwnymi kwalifikacjami olimpijskimi

Działacze związku kajakowego i PKOl oburzeni dziwnymi kwalifikacjami olimpijskimi

Stu kilkudziesięciu księży w katedrze! Kto w tym roku obchodzi jubileusz kapłaństwa?

Stu kilkudziesięciu księży w katedrze! Kto w tym roku obchodzi jubileusz kapłaństwa?

Polecamy

Tarta czekoladowa nie tylko dla miłośników czekolady. Rozpływa się w ustach

Tarta czekoladowa nie tylko dla miłośników czekolady. Rozpływa się w ustach

Czym jest mobbing w pracy? Prawnik wyjaśnia, jak go rozpoznać

Czym jest mobbing w pracy? Prawnik wyjaśnia, jak go rozpoznać

To nie żart! Od 1 kwietnia drożeje przejazd autostradą A4 Katowice - Kraków

To nie żart! Od 1 kwietnia drożeje przejazd autostradą A4 Katowice - Kraków