Gęsina na świętego Marcina. Jak zrobić gęś? Przepisy na dania z gęsią: rosół, filety z warzywami i pieczona noga z gęsi

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne danie z gęsią w roli głównej? Zobaczcie proste przepisy!
Macie ochotę na pyszne danie z gęsią w roli głównej? Zobaczcie proste przepisy!
Udostępnij:
Dlaczego właśnie teraz warto sięgać po gęś? Bo tylko w listopadzie i grudniu kupimy gęś świeżą. Zobaczcie propozycje na proste i pyszne dania z gęsią w roli głównej: rosół z gęsi, filety z warzywami i nogę z gęsi.

Gęsina jest produktem sezonowym, świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. W pozostałych miesiącach roku, dostępna jest jedynie mrożona.
Co ciekawe – W Polsce ożywa tradycja jadania świeżej gęsi na świętego Marcina, czyli 11 listopada. Trzeba wiedzieć, że święty Marcin, patron żołnierzy i ubogich urodził się na Węgrzech. Historia opisuje św. Marcina jako wspomożyciela ubogich - podobno obdarował własnym płaszczem napotkanego żebraka. Następnie został duchownym. Aby uniknąć mianowania biskupem ukrył się przed wysłannikami papieża, ale jego obecność zdradziły hałasujące gęsi. Święty przyjął sakrę, a na jego pamiątkę 11 listopada spożywa się gęsinę właśnie.

Rozgrzewający rosół z gęsi z pulpecikami z gęsi
Rozgrzewający rosół z gęsi z pulpecikami z gęsi Fot. Agata Szucka

Rozgrzewający rosół z gęsi z pulpecikami z gęsi [PRZEPIS]

Składniki na rosół z gęsi

  • dwa udka gęsie (ok. 600-700 gram)
  • 3 litry wody
  • 1 duża marchew
  • pół selera
  • 1 podpieczona cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • gałązka selera naciowego
  • dwie całe ususzone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek kory cynamony
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz

Składniki na pulpeciki z gęsi

  • mięso z gęsi z rosołu
  • pół marchewki, pół pietruszki, pół selera z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • łyżka świeżej lub mrożonej bazylii
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

Wykonanie
Udka dokładnie opłukać. Zalać zimną wodą i ustawić na wolnym ogniu, do zawrzenia.
Po ściągnięciu całego szumu dodać obrane i przekrojone wpół warzywa, chili i przyprawy, poza czosnkiem
Gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odstawić do ostygnięcia
Z rosołu wyjąć udka. Dodać 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Po 15 minutach ponownie podgrzać rosół i doprawić solą i pieprzem
Pulpeciki z gęsi:
Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na złoto.
Mięso z gęsi obrać ze skóry i oddzielić od kości. Umieścić w blenderze razem z cebulą i warzywami z rosołu. Miksować do uzyskania jednolitej masy
Masę do pulpetów doprawić solą i pieprzem, dodać bazylię. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać
Z masy formować małe kuleczki. Wkładać je partiami do ciepłego rosołu i obgotowywać około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia
Rosół podawałam z pulpecikami i szczypiorem.
Przepis Agaty Szuckiej

Filet z gęsi z warzywami.
Filet z gęsi z warzywami. Fot. KGW z Konaszówki

Filet z gęsi z warzywami [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 filety z gęsi
  • 1 łyżka masła
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 100 ml ciemnego piwa
  • tymianek
  • 4 marchewki
  • cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie
Filety natrzeć solą pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozpuścić klarowane masło, położyć na nim filety skórką do dołu i smażyć około 5 minut. Obrócić je i smażyć jeszcze 3 minuty. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlewać bulionem podgrzanym z piwem. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Marchewkę pokroić w słupki. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać pieczarki i marchewkę, chwilę
smażyć. Warzywa skropić wodą i dusić 10 minut. Przyprawić. Podawać z pokrojonym na plastry filetem z gęsi.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek.
Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek.

Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 nogi gęsie
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny

Glazura:

  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Tagliatelle z warzyw:

  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 2 większe marchewki
  • 2 łyżeczki oliwy

Wykonanie:
Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).
Glazura: Śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, całość zmiksuj na jednolitą masę.
Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu. W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi, piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni, góra/dół. Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem na gęsie nogi glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Ilość glazury powinna być obfita. W ciągu kolejnych 15 minut obserwuj stopień spieczenia glazury.
Tagliatelle z warzyw: Obrane marchewki i cukinię umyj, ścinaj obieraczką do warzyw cienkie plastry. Marchewki możesz ściąć do końca, cukinię ścinaj do gniazd nasiennych, resztę odłóż. Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż ok. 2-3 minut, zdejmij. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.

Szukasz pomysłów na dania z gęsią? Zobacz też:

POLECAMY SPRAWDZONE PRZEPISY:

500 plus. Od lutego 2022 nowy nabór - wnioski tylko online

Wideo

Materiał oryginalny: Gęsina na świętego Marcina. Jak zrobić gęś? Przepisy na dania z gęsią: rosół, filety z warzywami i pieczona noga z gęsi - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie