Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jako składnik...
fot. Hugo Alexander Ruiz Acevedo/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Soda oczyszczona i sok z cytrusów

Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jako składnik proszku do pieczenia jest źródłem dwutlenku węgla, które uwalniając się spulchniają strukturę dań i sprawiają, że staje się ona lżejsza. W połączeniu z kwasem (sokiem z cytryny czy limonki albo octem jabłkowym) reakcja ta zachodzi w szybkim tempie, dlatego składniki te są używane w miejsce piany z ubitych białek zwłaszcza w ciastach, muffinach i chlebkach.

Aby zastąpić 1 jajko, użyj w przepisie 1 łyżki sody oczyszczonej (ok. 7 g, najlepiej w mieszance składników suchych) i 1 łyżki soku cytrusowego lub słabego octu (15 g, w mieszance składników suchych albo tych mokrych). Jednocześnie zwiększ dodatek wody do przepisu o 1/4 szkl. na każde zastąpione jajko.

Podobny, choć słabszy efekt daje użycie w przepisie 1/4 szkl. (60 g) mocno gazowanej wody.

Zobacz również

Efektowna wygrana z GKS Zio-Max Nowiny z Pogonią Staszów w 4. lidze [ZDJĘCIA]

Efektowna wygrana z GKS Zio-Max Nowiny z Pogonią Staszów w 4. lidze [ZDJĘCIA]

Memy na majówkę! Długi weekend Polaków na wesoło

Memy na majówkę! Długi weekend Polaków na wesoło

Polecamy

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła