Przygotowanie zupy z dyni jest bardzo proste. Potrzeba do niej: 1½ kg dyni, 200 ml śmietanki kremówki i tyle samo mleka oraz bulionu warzywnego, pestki z dyni, 4 ząbki czosnku, natka pietruszki oraz przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i biały pieprz. Dynię obierasz i kroisz w kostkę, a potem zalewasz bulionem, mlekiem i solisz do smaku. Wywar należy gotować ok. 15 minut, aż warzywo zmięknie. Dodaj czosnek i gotuj 5 minut. Potem całość zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę. Podgrzej zupę, bez gotowania. Dodaj gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Udekoruj uprażonymi na patelni pestkami dyni i podawaj.
WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl
Wsparcie redakcyjne od:
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?