Polecamy

Włoscy naukowcy twierdzą, że pizza ma właściwości antynowotworowe. © petrovhey/pixaby.com/PIxaby License
[3/12]

Włoscy naukowcy twierdzą, że pizza ma właściwości antynowotworowe.

Naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie po przeprowadzeniu badań na ponad 8 tys. wielbicieli pizzy udowodnili, że osoby, które jedzą tę potrawę przynajmniej 2 razy w tygodniu, są wyraźnie mniej narażone na rozwój chorób nowotworowych.

Dzięki regularnemu spożywaniu klasycznej, włoskiej pizzy można aż o 59 proc. ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej. Wielbiciele pizzy są też o 25 proc. mniej narażeni na raka jelita grubego).

Według badaczy to zasługa wysokiej jakości składników, z których przygotowywana jest tradycyjna, włoska pizza (zwłaszcza działającego przeciwnowotworowo likopenu wchodzącego w skład sosu pomidorowego).



Pizza cieszy się popularnością niemal na całym świecie. Został ustanowiony nawet Międzynarodowy Dzień Pizzy, który obchodzimy 9 lutego. Sprawdzamy, jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie pizzy.

Najnowsze wiadomości

reklama