Cieszyński Konkurs Pieczenia Strudla

(net)
Już w przyszłą niedzielę odbędzie się na Wzgórzu Zamkowym kolejna edycja „Skarbów z cieszyńskiej trówły”, towarzyszył jej będzie Cieszyński Konkurs Pieczenia Strudla.

Już w przyszłą niedzielę odbędzie się na Wzgórzu Zamkowym kolejna edycja „Skarbów z cieszyńskiej trówły”, towarzyszył jej będzie Cieszyński Konkurs Pieczenia Strudla. To już jego czwarta edycja, a wszyscy, którzy chcą wziąć udział w konkursie, powinni przynieść strudle do Namiotu Sztuki Kulinarnej do 14.30.

Strudel to przysmak kuchni austriackiej, prawdopodobnie pochodzenia tureckiego, który ma wąskie, ale stałe grono wielbicieli. To kulinarne dzieło sztuki wykonane z cieniutkiego jak papier ciasta makaronowego wypełnionego soczystym nadzieniem. W Wiedniu można spróbować strudli z nadzieniem słodkim lub pikantnym, ale najbardziej znany jest strudel jabłkowy podawany na gorąco, koniecznie z dodatkiem bitej śmietany.

Strudel bardzo popularny jest również na Śląsku Cieszyńskim, o czym świadczy konkurs organizowany w ramach „Skarbów z Cieszyńskiej Trówły”. Prezentowane podczas kolejnych edycji strudle wykonane były z różnych ciast z różnym nadzieniem, od owocowych po mięsne. Przy okazji odbywa się pokaz pieczenia strudla. Jeśli ktoś nie ma, zdobyć można również wypróbowane przepisy na ten niezwykły przysmak.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie