Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cieszyński Konkurs Pieczenia Strudla

(net)
Już w przyszłą niedzielę odbędzie się na Wzgórzu Zamkowym kolejna edycja „Skarbów z cieszyńskiej trówły”, towarzyszył jej będzie Cieszyński Konkurs Pieczenia Strudla.

Już w przyszłą niedzielę odbędzie się na Wzgórzu Zamkowym kolejna edycja „Skarbów z cieszyńskiej trówły”, towarzyszył jej będzie Cieszyński Konkurs Pieczenia Strudla. To już jego czwarta edycja, a wszyscy, którzy chcą wziąć udział w konkursie, powinni przynieść strudle do Namiotu Sztuki Kulinarnej do 14.30.

Strudel to przysmak kuchni austriackiej, prawdopodobnie pochodzenia tureckiego, który ma wąskie, ale stałe grono wielbicieli. To kulinarne dzieło sztuki wykonane z cieniutkiego jak papier ciasta makaronowego wypełnionego soczystym nadzieniem. W Wiedniu można spróbować strudli z nadzieniem słodkim lub pikantnym, ale najbardziej znany jest strudel jabłkowy podawany na gorąco, koniecznie z dodatkiem bitej śmietany.

Strudel bardzo popularny jest również na Śląsku Cieszyńskim, o czym świadczy konkurs organizowany w ramach „Skarbów z Cieszyńskiej Trówły”. Prezentowane podczas kolejnych edycji strudle wykonane były z różnych ciast z różnym nadzieniem, od owocowych po mięsne. Przy okazji odbywa się pokaz pieczenia strudla. Jeśli ktoś nie ma, zdobyć można również wypróbowane przepisy na ten niezwykły przysmak.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto