Już w przyszłą niedzielę odbędzie się na Wzgórzu Zamkowym kolejna edycja „Skarbów z cieszyńskiej trówły”, towarzyszył jej będzie Cieszyński Konkurs Pieczenia Strudla. To już jego czwarta edycja, a wszyscy, którzy chcą wziąć udział w konkursie, powinni przynieść strudle do Namiotu Sztuki Kulinarnej do 14.30.
Strudel to przysmak kuchni austriackiej, prawdopodobnie pochodzenia tureckiego, który ma wąskie, ale stałe grono wielbicieli. To kulinarne dzieło sztuki wykonane z cieniutkiego jak papier ciasta makaronowego wypełnionego soczystym nadzieniem. W Wiedniu można spróbować strudli z nadzieniem słodkim lub pikantnym, ale najbardziej znany jest strudel jabłkowy podawany na gorąco, koniecznie z dodatkiem bitej śmietany.
Strudel bardzo popularny jest również na Śląsku Cieszyńskim, o czym świadczy konkurs organizowany w ramach „Skarbów z Cieszyńskiej Trówły”. Prezentowane podczas kolejnych edycji strudle wykonane były z różnych ciast z różnym nadzieniem, od owocowych po mięsne. Przy okazji odbywa się pokaz pieczenia strudla. Jeśli ktoś nie ma, zdobyć można również wypróbowane przepisy na ten niezwykły przysmak.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?