Spis treści
Zobacz wideo: Boeing C-17 Globemaster amerykańskich Sił Powietrznych wylądował w Bydgoszczy
Jak ocenia się wiek naszego ciała?
Zacznijmy od tego, że stan organizmu jest zależny od wielu czynników. Co do zasady sprawdza się to, jaki jest wiek metaboliczny. Ten zaś obrazuje kondycję naszego ciała, a dokładniej na ile lat wskazuje stan naszego organizmu. To zaś zależy m.in. od naszej zdolności przemiany materii, a także od zawartości tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Nie bez znaczenia jest również obecność wody w organizmie (a dokładniej: jej stężenie).
Obniżenie wieku metabolicznego
Jeśli zależy nam na zdrowiu i młodzieńczym wyglądzie organizmu, koniecznie powinniśmy obniżyć wiek metaboliczny. To jest możliwe wtedy, gdy postanowimy włączyć określone produkty do naszej codziennej diety. Niektóre z nich, jeśli są jedzone regularnie. Mogą obniżyć wiek metaboliczny nawet o 20 lat! Dlaczego warto je jeść?
Polecamy
Dlaczego warto jeść jagody?
Owoce te zawierają cenne witaminy i minerały. Znaleźć w nich można witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, fosfor i żelazo. Co więcej, te owoce leśne skutecznie umożliwiają pozbycie się toksycznych substancji z naszego organizmu. Również usprawnią procesy metaboliczne i wpłyną na krążenie naszej krwi. Tym samym podniosą naszą odporność. W przypadku surowych jagód ochronimy się przed zaparciami, a w formie soków i przecierów jagody pomogą leczyć biegunkę.
Czerwona papryka dla młodego ciała
Witamina C jest obecna również w papryce. I to właśnie ona jest silnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia organizm, tym samym chroniąc przed wolnymi rodnikami. Co więcej, witamina C zawarta w czerwonej papryce uszczelni naczynia krwionośne i opóźni proces starzenia się organizmu. Redukcji ulegną również zmiany miażdżycowe, a także zmniejszy się ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Oprócz czerwonej papryki możemy sięgnąć również po czarną porzeczkę, dziką różę oraz natce pietruszki.
Owies odmłodzi organizm
W przypadku owsu można zauważyć, że zawiera dużo betaglukanu, czyli rozpuszczalnego błonnika. Ziarna owsa przede wszystkim jednak obniżają stężenie złego cholesterolu LDL, który w krwiobiegu zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca oraz miażdżycy. Dzięki regularnemu spożywaniu owsa możemy się również cieszyć poprawą stanu flory bakteryjnej organizmu, a także poprawie działania układu immunologicznego. Skutecznie równie uregulujemy poziom cukru we krwi.
Polecamy
Soczyste wiśnie dla zachowania młodości
Pyszne i orzeźwiające wiśnie składają się głównie z wody. Tym samym są doskonałym źródłem minerałów i witamin, co korzystnie wpłynie na stan naszego organizmu. Dzięki uwzględnieniu wiśni w stałej diecie obniżymy cholesterol, złagodzimy objawy stanów zapalnych, poprawimy przemianę materii, a także przyśpieszymy spalanie nadmiaru naszej tkanki tłuszczowej. Dodatkowym atutem wiśni, o którym mało kto wie, jest to, że ich jedzenie wspomaga zwalczanie bezsenności.
Jogurt i inne produkty mleczne - jakie najlepiej wybrać?
Produkty mleczne takie jak kefir, jogurt naturalny czy chudy twaróg dostarczają organizmowi wapnia, który również obniża wiek metaboliczny ciała. Poprawie podlegać będzie proces krzepnięcia krwi, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Warto przy tym wybierać produkty nabiałowe, które mają niższe stężenie tłuszczu. Koniecznie też powinniśmy wystrzegać się produktów zawierających sól.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?