MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zajączek wielkanocny z ciasta drożdżowego. Przepis na pyszne bułeczki, które możesz włożyć do święconki. Zajączki wielkanocne do zjedzenia

Drożdżowe bułeczki, przypominające kształtem zajączka wielkanocnego, to smaczny i wesoły wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Drożdżowe bułeczki, przypominające kształtem zajączka wielkanocnego, to smaczny i wesoły wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zajączek wielkanocny do zjedzenia? Czemu nie! Zwłaszcza, że najpierw możesz go włożyć do święconki. Pyszne, maślane bułeczki w kształcie zajączków wielkanocnych nie są trudne do zrobienia. Taki wypiek wymaga nieco pracy, ale z tym przepisem z pewnością się uda i będziesz mieć sporo frajdy.

W skrócie:

Pyszne drożdżowe bułeczki w kształcie przypominającym zajączki wielkanocne to idealny dodatek do naszej święconki. Są maślane, lekko słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Proponuję doprawić ciasto skórką otartą z cytryny, która doda mu wiosennej świeżości. Na oczko zajączka wielkanocnego warto wykorzystać małe rodzynki. Nie przejmuj się, jeśli podczas pieczenia bułeczki stracą nieco swój kształt. Ważne, że będą niezmiennie pyszne.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego.

Zajączek wielkanocny do zjedzenia - przepis na bułeczki z ciasta drożdżowego

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na 12 bułeczek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 250 ml mleka,
  • skórka otarta z cytryny,
  • kilka rodzynek do dekoracji,
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek.

Jak zrobić zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mleka. Odstaw na 10 minut.
  2. Rozpuść masło.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru, skórkę otartą z cytryny i drożdże.
  4. Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto ręką. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło i wyrób ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.
  5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na deskę. Pokrój je na równe części.
  7. Z każdej części zrób trzy kulki o różnej wielkości.
  8. Z największej przyszykuj wałeczek i zwiń w rulon.
  9. Ze średniej części przygotuj kształt łezki i rozetnij na kształt uszu zajączka. Wciśnij rodzynka na miejsce oczka.
  10. Z najmniejszej kuleczki zrób ogonek.
  11. Przygotuj tak wszystkie zajączki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
  12. Jajko rozmieszaj widelcem. Posmaruj nim bułeczki zajączki.
  13. Piecz ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto