- W podziemiach planujemy otworzyć restaurację, oferującą świeżo warzone piwa niepasteryzowane - mówi Janusz Konieczny, dyrektor Browaru w Cieszynie.
Otwarcie browaru dla zwiedzających w roku obchodów 1200-lecia byłoby znakomitą atrakcją turystyczną. W Browarze zapewniają, że z uwagi na podniosłą rocznicę Cieszyna zrobią wszystko, by większość prac zrealizować jeszcze przed Świętem Trzech Braci , czyli w połowie czerwca.
- Mam nadzieję, że wtedy Bracki Browar Zamkowy, choć ma "zaledwie" 164 lata, stanie jedną z największych atrakcji turystycznych 1200-letniego miasta - mówi dyrektor Konieczny.
W styczniu Muzeum Browaru i sam Browar w Żywcu znalazły się na Europejskim Szlaku Zabytków Techniki jako tzw. "punkty kotwiczne". Status "punktu kotwicznego" umożliwia m.in. utworzenia własnego szlaku turystycznego. Wiele wskazuje na to, że taki piwny szlak powstanie już niedługo, a kolejnym jego punktem będzie właśnie Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie.
Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie wybudowano w 1846 roku. Od tego czasu metody, składniki piwa, budynki browaru urządzenia wiele się nie zmieniły. Pod tym względem Zamkowy jest piwnym skansenem.
Zabytkowy browar zlokalizowany na wzgórzu w zamku żywieckich Habsburgów do dziś zachował regionalny charakter. Jest jednym z nielicznych browarów w Europie , w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach. W czasie takiego procesu można obserwować tworzące się właśnie piwo. Tylko tu stosuje się jeszcze metodę dekokcyjnego zacierania słodu, dzięki której powstaje unikalna i trwała piana w piwach.
Warto dodać, że warzone w cieszyńskim browarze piwo "Brackie" to piwo lokalne dostępne jedynie w trzech powiatach na południu Polski - cieszyńskim, bielskim i żywieckim.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?