Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

10. Targi cukiernicze, piekarskie i lodziarskie w Katowicach już 23-25 marca ZAPOWIEDŹ

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettargi w Katowicach potrwają od 23 do 25 marca
Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettargi w Katowicach potrwają od 23 do 25 marca Pixabay
10. Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettargi odbędą się 23 - 25 marca w Katowicach. To będzie największa impreza cukiernicza na Śląsku. W trakcie targów zaprezentowane zostaną nowinki z branży. Nie zabraknie także warsztatów, pokazów, specjalnych gości oraz konkursów dla uczestników.

Od 23 do 25 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbędą się Sweettargi, czyli 10. jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. To największe wydarzenie branżowe na południu Polski, które gromadzi co roku ponad 6 tysięcy zwiedzających z kraju i zagranicy. Liczni wystawcy prezentują najnowsze światowe trendy i nowinki z branży. Prowadzone są warsztaty i szkolenia i brakuje także konkursów, pokazów i innych atrakcji.

Uczestnicy targów z okazji 10. jubileuszowej edycji wydarzenia będą częstowani tortem. Targi te przeznaczone są przede wszystkim dla firm produkcyjnych, dystrybutorów sprzętu i komponentów, właścicieli cukierni, piekarni i lodziarni oraz dla firm szukających nowych partnerów biznesowych w branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej.

Wydarzenia podczas 10. edycji Sweettargów w Katowicach:

W dwóch pierwszych dniach targów, czyli 23 i 24 marca, odbędzie się Międzynarodowy Konkurs Lodziarski: Gelato Poland 2019. W ramach Galeto Poland 2019 odbędą cztery konkursy: jubileuszowy konkurs lodziarski, 1000 nowych smaków na sezon 2019, najlepsze lody i sorbety – Aromitalia oraz Najlepsze Lody Śmietankowe.

Organizatorami konkursu są: Bruno - il Gelato di un Tempo, Limoni - Lodziarnie, Cukiernie, a partnerem: Aromitalia. Gośćmi konkursu będą: Giacomo Canteri – Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej oraz Mario Serani – lodziarz pochodzący z rodziny z wieloletnią tradycją związaną z produkcją lodów wyrabianych metodą rzemieślniczą we Włoszech.

W tym roku ponadto dobędzie się, znany uczestnikom Sweettargów, uczniowski konkurs „Zdrowo-Smacznie-Artystycznie”. Forma konkursu będzie jednak trochę zmieniona. Ochotniczy Hufiec Pracy, organizator konkursu, postanowił uczcić jubileuszową edycję Sweettargów i uczestnicy wykonają 10 deserów na dziesięciolecie imprezy.

Pokaz kulinarny Darka Kuźniaka i show Borowicza

W pierwszym dniu Sweettargów gościem specjalnym będzie Darek Kuźniak, prowadzący program „Zakupy pod kontrolą” w TVP2. Wcześniej można było go zobaczyć w programie Top Chef. Ponadto Darek Kuźniak na swoim kanale YouTube dzieli się pomysłami, a dla fanów gotowania tworzy autorski cykl przepisów: Crazy Chef Cooking. Jest też autorem kulinarnej książki pt „Zachcianki”. Podczas Sweettargów zorganizuje pokaz kulinarny: „Deser – czyli sztuka na talerzu – według Darka Kuźniaka”.

W drugim i trzecim dniu wydarzenie związane z gotowaniem na żywo "live cooking show" poprowadzi Adam Borowicz, którego często można zobaczyć podczas programu „Pytanie na Śniadanie” w TVP 2. Adam Borowicz pochodzi z Rudy Śląskiej, od kilku lat mieszka w Szkocji. Gotowanie i odkrywanie nowych miejsc to jego dwie wielkie pasje. Połączył je na swoim internetowym vlogu, a obecnie realizuje je na antenie TVP. Program „To je Borowicz. Podróże ze smakiem” można oglądać w soboty w TVP 2. W swojej kuchni łączy elementy kuchni polskiej, europejskiej oraz azjatyckiej tworząc swój niepowtarzalny styl oparty o european fusion kitchen oraz elementy kuchni molekularnej. Na targach przygotuje muszle w towarzystwie wędzonej świnki oraz parfait limonkowe pod wieprzkiem, czyli (po śląsku) agrestem.

W drugim dniu targów, 24 marca, gościem będzie zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa – Ola Nguyen. Ola w wieku 7 lat przeprowadziła się do Polski, studiuje finanse w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, a jej pasją jest gotowanie. W trakcie Sweetargów zaprezentuje dwa cukiernicze dzieła: sernik japoński polany karmelem ze słodkich ziemniaków w towarzystwie kawioru oraz ciasto parzone z kremem patissiere oraz lemon curd.

Nowinki smakowe oraz pokaz produkcji lodów

Każdego dnia w trakcie trwania 10. Sweettargów, do godz. 11 do 14, odbędą się prelekcje i pokazy, podczas których zaprezentowane będą wszystkie aspekty produkcji lodziarskiej. Forum Lodziarskie Comprital 2019 poprowadzą technolodzy firmy Comprital z Włoch i Polski. W programie forum zaplanowano m.in. pokazy technologii produkcji lodów, pokaz nowości smakowych sezonu 2019, pokazy baristów przygotowane specjalnie dla oferty lodziarskiej, warsztaty lodziarskie, pokazy najnowszych maszyn i urządzeń.

W strefie Coffee Village będzie można samemu wypróbować ekspresy włoskiej marki Victoria Arduino. W strefie odbędą się także bezpłatne warsztaty dla baristów, które będą wstępem do profesjonalnych szkoleń oferowanych przez organizatorów strefy. Coffee Support – Błażej Walczykiewicz, prowadzący warsztaty przybliży następujące tematy: espresso, brewing oraz late art. Dla klientów detalicznych sklep Bean Brothers przygotował konkursy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 10. Targi cukiernicze, piekarskie i lodziarskie w Katowicach już 23-25 marca ZAPOWIEDŹ - Katowice Nasze Miasto

Wróć na cieszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto